Следвайте Гласове в ТелеграмСветовната организация Асошиейтед прес изготви набор от инструкции

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСветовната организация Асошиейтед прес изготви набор от инструкции
Коментари Харесай

Асошиейтед прес въвежда ограничения за използването на изкуствен интелект в новините

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Световната организация " Асошиейтед прес " изготви набор от указания за новинарската употреба на изкуствения разум (ИИ) с експлицитното условие, че той не може да бъде използван при основаването на съществуване за издание или за съпровождащия новините снимков материал. В същото време служителите се провокират да се срещнат с технологията, отбелязва АП, показана от Българска телеграфна организация.

" Асошиейтед прес " е една от шепата медийни организации, които започнаха да задават правила при въвеждането в работата на бързоразвиващи се технологии като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT). Услугата ще предложи от през днешния ден за потребностите на интернационалната организация и известното си приложение " Стайлбук " (Stylebook), което поучава журналистите по какъв метод да отразяват новините с помощта на терминологичен речник.

" Целта ни е да дадем на хората позволена алтернатива да вдървен нашия малък опит, като в същото време се запазим ", заяви Аманда Барет, заместник-директор на АП по новинарските правила и нововъведения.

Наричайки това " момент на преход ", тази пролет журналистическият мозъчен тръст Институт " Пойнтър " насърчи медиите да изготвят правила за потреблението на изкуствения разум и сподели своите практики в това отношение с читателите и почитателите.

Генеративният изкуствен интелект е способността да се основават текстове, снимки, аудио и видео по заложена команда, единствено че все още той не е в състояние да разграничи действителността от илюзията. Съответно АП демонстрира, че информациите, учредени от изкуствения разум, би трябвало да бъдат внимателно проверявани - също като информацията от всеки друг източник.

Агенцията демонстрира също, че снимка, видео или аудио, основани от изкуствен интелект, не би трябвало да бъдат използвани, ако самият видоизменен материал не е предмет на новината.

Тази медийна политика съвпада с практиката на софтуерното списание " Уайърд " (Wired), което не разгласява изявления, учредени от изкуствен интелект, " ако тематиката не е, че ИИ е написал материал ".

" Твоите изявления би трябвало да бъдат написани изцяло от теб ", гласи упътване на главния редактор на американското списание " Инсайдър " Никълъс Карлсън за публицистичния състав, което бе направено владеене на читателите. " Вие сте отговорни за прецизността, достоверността и качеството на всяка една дума в своите изявления ", се споделя още в директивата.

Широко рекламирането случаи на учредени от изкуствения разум " халюцинации " или измислени условия правят още по-важна потребността потребителите на новините да знаят, че са заложени правила, благодарение на които те " да са уверени, че съществуването, което четат, гледат или слушат, е тествано, надеждно и - доколкото е възможно - обективно ", заявяват от Институт " Пойнтър " в публицистична обява.

Медийните организации демонстрираха разновидности, в които генеративният изкуствен интелект може да бъде нужен извън публикуването на новини. Той би бил в услуга на редакторите в " Асошиейтед прес ", по този метод да вземем за образец при обобщаването на изтеклите информации, които се разпращат на клиентите. ИИ може да написа заглавия или да дава хрумвания за материали, демонстрира " Уайърд ".

Според Карлсън ИИ може да бъде използван за редактиране при съкращаване на информация или пък за да стане тя по-четивна. Изкуственият разум би могъл да служи и за лист с подобаващи въпроси за изказване.

В продължение на десетилетие " Асошиейтед прес " пробва с обикновени форми на изкуствен интелект, като го използва за писане на къси информации, за набиране на спортни резултати или за информации за корпоративни отчети на приходите.

Резултатите през тези години са важен опит за АП, заявява Аманда Барет, която обаче споделя: " Все още веднъж ние би трябвало да влезем в този нов етап от нашето насърчаване деликатно, потвърждавайки се, че пазиме нашата журналистика и доверието в нея ".

Миналия месец създателят на ChatGPT - OpenAI, и " Асошиейтед прес " оповестиха споразумение, по силата на което компанията за изкуствен интелект ще патентова новинарския лист на АП, използван за обучение на фрагменти.

Медийните организации като цяло са обезпокоени за своите новинарски материали, които се използват от фирмите за изкуствен интелект без позволение или заплащане. Американският Алианс на новинарските медии (преди Асоциация на вестниците в Съединени американски щати - бел. ред.), който съставлява стотици издатели, излезе с изявление за разпоредбите, които би трябвало да пазят авторското право на интелектуална собственост на членовете на сдружението.

Някои журналисти демонстрираха суматоха, че изкуственият разум може в един момент да замени хората, чиято работа прави. Точно това е главен въпрос, който се разисква при договарянията за договорите със служителите измежду ръководството на " Асошиейтед прес " и нейния синдикат - Новинарската медийна гилдия. Профсъюзът не е имал шанса да изследва в детайли новите правила, заяви ръководителят му Вин Черуу.

" Бяхме въодушевени от някои от новите разпоредби, единствено че имаме въпроси по други ", показа Черуу.

При съществуването на защитни ограничавания АП желае от своите журналисти да се срещнат с технологията, най-малкото защото ще би трябвало да пишат за нея в бъдеще, отбелязва Барет.

Стиловият указател на АП (споменатият " Стайлбук " ) - указател с журналистически практики и правила за потреблението на термини в информациите - ще обясни в днешната си глава много от факторите, които журналистите би трябвало да вземат под внимание, когато пишат за новата технология.

" Историята на изкуствения разум се простира далеко отвъд бизнеса и технологията - демонстрира " Асошиейтед прес ". - Става въпрос и за политика, забава, неравенство, интернационално право и много други тематики. Примерите с успех на изкуствения разум показват по какъв метод тези софтуерни такъми влияят върху много сфери на нашия живот ".

Главата на Стиловия указател включва речник на термините, като всред областите са машинното обучение, статистиката, лицевото разграничаване и алгоритмичните отклонения.

" Далеч не е казана последната дума по въпроса. Комисията, която изследва насоките по тематиката с изкуствения разум, заседава всеки месец. С основание очаквам да променяме нормите на всяко тримесечие, защото ситуацията се трансформира ", заявява Аманда Барет.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР